2018/06/14

REVIEW : Arthur Buck - Writteninmusic.com


Door Cis van Looy op 14 juni 2018

4/5

Het is ondertussen al een tijdje geleden dat Joseph Arthur en Peter Buck elkaars pad kruisten. De songwriter uit Ohio verzorgde in de vroege jaren 2000 wel eens het voorprogramma voor R.E.M en Peter Buck werkte al enkele keren samen met Joseph. Het toeval hielp meer dan een handje, de voormalige R.E.M snarenman Buck organiseert al enkele jaren het Todos Santos Festival in het gelijknamige kustplaatsje in Mexico. Arthur vergat er zijn dobro, het echtpaar Buck nodigde hem uit om zijn instrument op te halen en dat leidde naar een wat langer uitgelopen verblijf in Todos Santos met spontane jams die nadien in een verder uitgewerkt studiosessie resulteerden.

Elf songs die Joseph Arthur met aanstekelijk enthousiasme brengt, hij zorgt ook voor de ritmestructuur. I Am The Moment spat uit de luidsprekers, fijn rinkelend akoestisch snarenwerk aangevuld met percussie en een flinke snuif elektronica in de beat sturen het op vervormde klanken en samenzweerderige samenzang geënte Are You Electrified? Een geheel overbodige vraag overigens als het duo vervolgens met nummers als The Wanderer komt aanzetten. Snerpende gitaartjes botsen lekker tegen elkaar op en herinneringen aan Bowie wellen op.

If You Wake Up in Time leunt met zijn meer exotische ritmiek aan bij Talking Heads. De beschouwingen van Arthur worden door Buck vaneen rockende onderbouw voorzien, de toegevoegde elektronica speelt daarbij een niet onaangename stoorzender.

Slechts sporadisch duiken verwijzingenop naar het pré-electrorale America. Na het korte op piano zwevende intermezzo Summertime wordt met American Century, weliswaar in een universeler verhaal, een expliciet standpunt ingenomen “when you needed dreams, all you got was fear”. across the wilderness that’s breaking us down, let’s not become a land we live to regret”. De telkens terugkerende frase “oh no where’s the revolution” laat evenmin aan duidelijkheid iets te wensen over.

Dat zijn zaken die wellicht pas echt na herhaaldelijke luisterbeurten doordringen. Een song als het lijzige Forever Falling slaat meteen aan en dat is heus niet de enige op dit verassende, bijzonder fijne samenwerkingsproject.
Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire